Iyashi Dome
Masszázs
Szolgáltatások
Electro Fitness

TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ

A 21. SZÁZAD MENTÁLHIGIÉNÉJE

Bevezető előadás (díjmentes): 2014. április 24. péntek 18:00

A nagy érdeklődésre való tekintettel, helyfoglaló bejelentkezés szükséges, melyet ide kattintva tehet meg.

Az előadás külső helyszínen van megtartva, a pontos címet regisztráció után e-mailben küldjük el az érdeklődöknek.

Mi a TM?

A TM egy egyszerű, természetes, könnyen elsajátítható mentális technika, melyet alkalmanként 15-20 percig gyakorolnak minden nap, reggel és este, kényelmes ülő helyzetben, csukott szemmel. A TM-et bárki könnyedén elsajátíthatja. Mindenféle kultúrájú, vallású és neveltetésű emberek gyakorolják a világ minden táján. A TM nem vallás, nem filozófia, nem követel meg semmiféle különleges képességet vagy hitet, bárki, aki képes hétköznapi módon gondolatokat gondolni, elsajátíthatja.

A Transzcendentális Meditációt Maharishi Mahesh Yogi indiai származású megvilágosodott fizikus, védikus tudós hozta el Nyugatra 1957-ben.

Maharishi Mahesh YogiA Transzcendentális Meditáció technikája egy olyan ősrégi, védikus hagyományból származó tudás, amelynek hatásait alátámasztja a modern tudomány. Maharishi Mahesh Yogi 1957-től kezdte felkínálni a világnak a Himalája ősi, védikus bölcsességének technikáját, a Transzcendentális Meditáció®-t (továbbiakban TM), amit később a nyugati világba hozva valódi közkincsé tett. E hatalmas bölcsességet Maharishi saját mesterétől, Srí Guru Devtől kapta, aki a védikus bölcsesség kiemelkedő megtestesítője a védikus mesterek örök hagyományában.

Maharishi nagy hatással van az orvostudományra, noha ő maga nem orvos. Azzal a szándékkal hagyta el Indiát, hogy a meditációt a világ minden táján népszerűvé tegye. Egy évtizeden belül több, mint száz olyan országban járt, ahol magát a szót is, hogy meditáció, alig használták, nemhogy gyakorlatát. A hetvenes évek közepére több mint hárommillió ember ismerkedett meg a TM-mel. Ma már több, mint hat millióan sajátították el a TM programot.

A tudósok a világ minden táján tanulmányozni kezdték a TM hatását. A tudományos folyóiratok tucatjaiban, újságok, magazinok százaiban megjelent kutatások eredményeinek köszönhetően növekedett meg az utóbbi években a TM program iránti érdeklődés. A TM program hatékonyságát a világ mintegy 33 országának 210 független kutatóintézetében és egyetemén végzett több, mint 700 tudományos kutatás igazolja, olyan neves kutatóintézetek, egyetemek közreműködésével, mint a Harvard, a Yale, a Stanford, az UCLA vagy az MIT.

A TM értelmezése:

A meditáció gyakorlatban való értelmezése eltér attól, amit a hétköznapi életben meditációnak tartanak. Meditáción, vagy elmélkedésen gyakran az elmélyült gondolkodást értik, esetleg egy problémán, feladaton való tépelődést. Valójában ez a kontempláció (elmélkedés), amikor intellektusunkkal, gondolatokkal közelítünk meg valamit. Ennek az igazi meditációhoz semmi köze sincs. A meditáció azt jelenti, hogy nem gondolkodunk valamiről, nem intellektuálisan tapogatunk körül egy témát, vagy bármilyen konkrét vagy absztrakt fogalmat, ellenkezőleg, éppen a tudatos gondolkodás kikapcsolására törekszünk. Az értelem, a logikus gondolkodás határokat szab a magasabb rendű tudatosodás előtt; korlátozza a tiszta öntudat kibontakozását. A meditáció eredménye éppen az, hogy a logika, az intellektus korlátain és a hétköznapi megszokott tudatvilágon áttörve eljussunk a gondolatok forrásához, a tiszta öntudathoz.

A transzcendentális ebben az összefüggésben annyit jelent, hogy a TM segítségével túljutunk a hétköznapi tapasztalatok korlátain, azon, amit normális körülmények között éber állapotban vagy az álomban tapasztalunk, és eljutunk egy olyan tudatállapotba, melyben a mélységes nyugalom együtt jelenik meg a magas fokú éberséggel (ez a negyedik tudatállapot).

A hétköznapi tapasztalatok szintjén túljutni annyit jelent, hogy (a meditáció alatt) eljuthatunk a gondolat forrásához, a tiszta öntudathoz, amely transzcendentális. Ez egy olyan folyamat, amelyet csak közvetlen tapasztalattal lehet megismerni. A tiszta öntudathoz nem lehet eljutni okoskodással, csak a tapasztalat útján.

A TM módszere természetes, erőfeszítések nélküli technikát használ a gondolatok transzcendálásához (túllépéséhez). Ez a technika az ősrégi védikus hagyomány hagyatéka, mely egyben biztosíték a módszer helyességére. A TM-technika minden embernél egyforma hatékonysággal működik, függetlenül bármiféle képességtől vagy képzettségtől, így a kutatások szerint is a leghatékonyabb meditációs technika.

Számos meditációs technikától eltérően a TM nem kívánja meg a világtól való visszavonulást. A TM gyakorlása minden ember számára egyforma, mégpedig azért, mert nem a gondolatok jelentésén alapul, hanem azok keletkezésének folyamatán. A TM gyakorlását nem szükséges különleges ülő helyzetben végezni, s a gyakorláshoz nem kell életmódot változtatni, sem valamilyen határozott filozófiát elfogadni. A TM-et már 4 éves kortól bárki könnyedén elsajátíthatja.

A pszichológia, biológia, és társadalomtudomány területén – az olyan neves intézetekben, mint a Harvard, a Yale, a Stanford, az UCLA vagy az MIT - végzett kutatások szerint a módszer gyakorlása többek között:

  • javítja a memóriát,
  • fejleszti az intelligenciát, 
  • növeli a tanulási képességet,
  • csökkenti a stresszt,
  • javítja a vérnyomást,
  • csökkenti a megbetegedések számát,
  • fejleszti a személyiséget stb.

A TM elsajátítása

A Transzcendentális Meditációt Magyarországon 30 órás akkreditált tanfolyam keretében sajátíthatjuk el  és az erre Maharishi Mahesh Yogi által kiképzett TM-oktatók tanítják világszerte ugyanazon a módon, a következő lépésekben:

1

Bevezető előadás

Betekintés a TM lehetőségeibe

60 perc

2

Előkészítő előadás

A TM mechanizmusa és eredete és arról, miben különbözik más módszerektől

30 perc

3

Személyes beszélgetés

Beszélgetés a TM-oktatóval

15 perc

4

Személyes oktatás

A TM-technika megtanulása

60 perc

5

Tapasztalatok értékelése és igazolása (1)

A helyes gyakorlat igazolása

120 perc

6

Tapasztalatok értékelése és igazolása (2)

A TM-technika jó hatásainak stabilizálása és működési mechanizmusának megértése

120 perc

7

Tapasztalatokértékelése és igazolása (3)

A Transzcendentális Meditáció hatásainak megértése a magasabb tudatállapotok kifejlődéséhez

120 perc

8-17.

Követő, ellenőrző találkozók

Meditáció ellenőrzések, személyes tapasztalatok megbeszélése, bepillantás Maharishi védikus tudományaiba, Maharishi életművébe, azokba a   TM-en és a TM Szidhin végzett forradalmi kutatásokba, melyek a TM-et világszinten egyedülálló módszerré emelték.

 

Tanfolyamra jelentkezés: info@eletkozpont.hu vagy +36 20 208 4733

Szeretettel várunk minden Érdeklődőt!